Sabtu, 10 Oktober 2009

KURSUS KETUA PLATUN

Kursus ini dijalankan selama sebulan di Pusat Latihan Askar Wataniah (PUSWATAN), Kem Gunung Panjang Tambun, Perak. Ini bermakna aku terpaksa mengambil cuti tanpa rekod yang memang layak diambil oleh kakitangan awam yang menyertai pertubuhan/ pasukan sukarela. Sebulan pergi bermakna, sebulan juga aku terpaksa meninggalkan isteri dan anak-anak di rumah.Ah...! kesian mereka. Isteriku memang tidak suka dan tidak menyokong aku menyertai pasukan simpanan ini. Aku faham jiwa perempuannya. Walaupun aku sebenarnya amat mengharapkan sokongan padu daripada isteriku sendiri. Kekadang terasa hati juga bila isteriku memperlekehkan aku bila pergi latihan / kursus. Semasa aku ditauliahkan sebagai pegawai simpanan tentera darat dalam Rejimen Askar Wataniah oleh Yang DiPertuan Agung masa tu Sultan Sallahuddin Abd Aziz Shah dan turut ditandatangani oleh Dato' Najib ( Menteri Pertahanan ) masa tu...isteri aku tak ucap tahniah pun kat aku. Sedih juga sebab pangkat aku ni tauliah agung beb....berbeza ngan pegawai polis yang ditauliahkan oleh Menteri Dalam Negeri. Memang pangkat ni tak bawak ke mana pun...tapi sebagai pegawai simpanan tentera darat...aku dan pegawai2 simpanan wataniah lain adalah setaraf ngan pegawai2 tentera tetap yang berkhidmat dalam ATM. Kami boleh dikerah bila2 masa jika keadaan memerlukan/ apabila negara darurat atau dalam peperangan. Tapi alhamdulillah...selepas sepuluh tahun hidup bersama isteri aku nampaknya dah memahami minat aku dalam pasukan simpanan ni. Bila aku gi latihan sikapnya tak macam dulu lagi. Dah ada sokongan walaupun tak sepenuhnya. Itu pun dah cukup bagi aku. Cuma kebelakangan ni, aku teringin sekali bergambar bersama isteri dan anak2 aku dalam uniform tentera...Sesetengah2 isteri kekadang bangga dengan penglibatan suami dalam pasukan wataniah ni. Contohnya ada seorang guru ( member aku juga ), yang cukup suka bila pergi latihan @ kursus... , sebab isteri beliau akan menyiapkan, menggosok uniform, dan memastikan segalanya lengkap..walaupun beliau tak suruh pun. Bila ditanya...isterinya bangga kerana suaminya cukup segak beruniform tentera dan punya 2 kerjaya guru dan tentera. Yang gelihati...kata member aku tu, isterinya dah hafal jenis2 pakaian tentera daripada pakaian no. 1 hinggalah no. 10. Tapi....itu tak semua berlaku sebab jarang sekali kita dengar isteri yang suka ditinggalkan oleh suaminya dalam tempoh yang lama. Namun aku gagahkan juga semangat untuk mengikuti latihan ketenteraan ini demi minat dan rasa tanggungjawab kepada negara. Dah namanya kursus tentera, azab latihan memang terasa. Bagi mereka yang pernah mengikuti kursus BTN yang keras sedikit latihannya, itu hanya 5% daripada apa yang aku dan rakan-rakan seperjuangan alami di Puswatan. Latihan yang kami jalani adalah 80% latihan ketenteraan yang sebenar dialami oleh anggota tetap. Tapi bak kata pepatah, alah bisa tegal biasa...aku dan rakan-rakan harungi juga latihan ini.
Yang seronok dan menariknya kursus ini berat badan aku telah susut sebanyak 7 kilogram sepanjang sebulan latihan di sana.


cscX

Sabtu, 2009 Oktober 10

GAGAH MENGGEMPUR MUSUH

Petang itu tepat 1730 kami telah diarahkan oleh ketua kompeni untuk bergerak ke kawasan operasi.Dengan kekuatan satu platun seramai 30 anggota, kami bergerak ke kawasan tanggungjawab dengan penuh waspada kerana persekitaran yang amat bahaya dengan kawasan kelilingnya berbukit dan semak samun.Kebarangkalian untuk diserang hendap musuh amat tinggi.

KURSUS KETUA PLATUN

Kursus ini dijalankan selama sebulan di Pusat Latihan Askar Wataniah (PUSWATAN), Kem Gunung Panjang Tambun, Perak. Ini bermakna aku terpaksa mengambil cuti tanpa rekod yang memang layak diambil oleh kakitangan awam yang menyertai pertubuhan/ pasukan sukarela. Sebulan pergi bermakna, sebulan juga aku terpaksa meninggalkan isteri dan anak-anak di rumah.Ah...! kesian mereka. Isteriku memang tidak suka dan tidak menyokong aku menyertai pasukan simpanan ini. Aku faham jiwa perempuannya. Jarang sekali kita dengar isteri yang suka ditinggalkan oleh suaminya dalam tempoh yang lama. Namun aku gagahkan juga semangat untuk mengikuti latihan ketenteraan ini demi minat dan rasa tanggungjawab kepada negara. Dah namanya kursus tentera, azab latihan memang terasa. Bagi mereka yang pernah mengikuti kursus BTN yang keras sedikit latihannya, itu hanya 5% daripada apa yang aku dan rakan-rakan seperjuangan alami di Puswatan. Latihan yang kami jalani adalah 80% latihan ketenteraan yang sebenar dialami oleh anggota tetap. Tapi bak kata pepatah, alah bisa tegal biasa...aku dan rakan-rakan harungi juga latihan ini.
Yang seronok dan menariknya kursus ini berat badan aku telah susut sebanyak 7 kilogram sepanjang sebulan latihan di sana.